Artroza koljena

Podijeli

Artroza koljena je stanje koje se javlja zbog  trošenja hrskavica koje obavijaju zglob koljena. Ona štiti taj zglob od trenja o kosti i oštećenja. Uglavnom ne postoji  vanjski uzrok zbog kojeg dolazi do artroza koljena. Postoji genetska sklonost, ali  najčešće se javlja kod starije populacije, a česta je i kod pretilih ljudi.

Ta bolest se razvija godinama prije nego što osoba postane svjesna problema. Prvi simptomi su bol u koljenu za vrijeme većeg napora ili opterećenja na koljeno. S vremenom bolovi postaju sve jači i traju duže. Ljudi osjećaju posebno jaku bol prilikom uspona po stepenicama. Nakon nekog vremena počne se javljati ukočenost u zglobu, a na koljenu se stvori oteklina. Kretanje postaje sve teže i bolnije, a bol ponekad ne prestane ni kada se osoba umiri i miruje. Na kraju  zglob počinje okoštavati, što može dovesti do otežanog kretanja i ograničenja pokretljivosti.

Za liječenje te bolesti  jako je važno prilagoditi prehranu i povećati tjelesnu aktivnost. U liječenju je važna fizikalna terapija i različite vježbe koje smanjuju opterećenje na koljeno,  se koristiti  antireumatske kreme i gelovi, a ponekad se kod jačih bolova daju i injekcije koje ublažavaju bol. U težim slučajevima u kojima je bolest već uznapredovala neizbježna je operativna intervencija.

Istražite više...

Teniski lakat (lateralni epikondilitis)

Teniski lakat je sindrom prenaprezanja koji nastaje u laktu gdje se tetive koje pokreću šaku i prste spajaju s nadlaktičnom kosti. Nastaje zbog čestih jednolikih

Sindrom karpalnog kanala

Karpalni kanal je mali zatvoreni odjeljak slobodnog prostora u korijenu šake. Od ostatka ruke ga odvajaju kosti šake i tetive koje povezuju kosti šake s

Trebate pomoć?

Sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći!