Kalcificirajući tenditis ramena

Podijeli

Kalcificirajući tenditis ramena je stanje pri čemu dolazi do nakupljanje naslaga kalcija blizu ramenog zgloba gdje se mišići spajaju s kosti. Može se pojaviti kod svih osoba starijih od dvadeset godina. Problem se javlja kod otprilike petine odraslog stanovništva. Najčešće se pojavljuje u desnom ramenu.

Postoje dvije vrste kalcifikata u ramenu. Prvi su degenerativni. Oni nastaju zbog promjena na tetivama i ligamentima u ramenu, koje slabe i pucaju od zbog degeneracije, pa tijelo na tim mjestima stvara naslage kalcija. Druga vrsta kalcifikata su reaktivni. Oni nastaju na mjestu gdje se četiri mišića ramena spajaju s nadlaktičnom kosti, nepoznate su etiologije.

Kalcifikat nastaje u četiri faze. Prva faza je formativna faza, u toj fazi kalcij se počinje taložiti u tetivi koja spaja ramene mišiće s nadlaktičnom kosti. Za vrijeme te faze osoba osjeća blagu bol u ramenu. Druga faza je faza mirovanja. U toj fazi s kalcifikatom se ništa ne događa. Neki kalcifikati ostanu trajno u toj fazi, ne stvaraju probleme i ne bole. Treća faza je resorptivna faza. Kalcifikati koji se nastave razvijati u toj fazi stvaraju upalu tkiva. Za vrijeme te faze postoji mogućnost gubitka pokretljivosti ramena. Četvrta faza je postkalcifikacijska faza. U toj fazi tetiva zacjeljuje i dobiva novo tkivo.

Postoji više metoda liječenja kalcifikata. Prva je farmakološka u kojoj pacijenti primaju različite lijekove. Druga je metoda fizikalna terapija. Terapijski se danas najčešće primjenjuj udarni val , naglasak je na bezbolnost pri primjeni  u našoj praksi, uz  elektro terapijske metode i  ultrazvuk. Pri liječenju koristimo i različitie vježbe, ali te vježbe se moraju izvoditi precizno i pravilno kako se stanje kalcifikata ne bi još više pogoršalo.

Istražite više...

Teniski lakat (lateralni epikondilitis)

Teniski lakat je sindrom prenaprezanja koji nastaje u laktu gdje se tetive koje pokreću šaku i prste spajaju s nadlaktičnom kosti. Nastaje zbog čestih jednolikih

Sindrom karpalnog kanala

Karpalni kanal je mali zatvoreni odjeljak slobodnog prostora u korijenu šake. Od ostatka ruke ga odvajaju kosti šake i tetive koje povezuju kosti šake s

Trebate pomoć?

Sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći!